Home > Blog > Welke types glas zijn het meest geschikt voor jou?
luiken

Welke types glas zijn het meest geschikt voor jou?

  • 12/01/2021

De normen voor energieverbruik worden de laatste jaren steeds strenger. Nieuwbouwwoningen moeten zo energiezuinig mogelijk zijn en ook bij verbouwingen van bestaande woningen worden eisen steeds strikter. Het type beglazing dat je installeert in je woning speelt een grote rol aangezien het meer bijdraagt aan je isolatie dan je zou denken. Wij stellen graag de verschillende types even kort voor.

Warmte-isolerend glas

Warmte-isolerende beglazing is zodanig gemaakt dat warmteverlies naar buiten zo veel mogelijk beperkt wordt. In de winter zorg je er dus voor dat het binnen gezellig blijft zonder dat je verwarming overuren draait. Hoe werkt het dan precies? Op het glas zit een onzichtbare metaaloxidelaag waardoor het glas beter isoleert. De mate waarin dat gebeurt, wordt uitgedrukt in Ug-waarde. Hoe lager die waarde, hoe beter. Volgens de EPB-eisen mag de Ug-waarde maximaal 1.1 W/m²K bedragen. In dat geval gaat er 1,1 Watt (W) per vierkante meter (m²) verloren bij 1 graad temperatuurverschil Kelvin (K).

Zonwerend glas

Terwijl warmte-isolerend glas dus de warmte binnenhoudt, zorgt zonwerende beglazing ervoor dat zonnewarmte grotendeels buiten blijft. Bij dit type beglazing zit er een transparante coating op het glas die de warmte van de zon buitenhoudt, maar wel al het licht binnenlaat. Bij zonwerend glas let je vooral op de zontoetredingsfactor (ZTA). Die vertelt je hoeveel procent van de zonnewarmte wordt doorgelaten. Zonwerende beglazing is ook altijd warmte-isolerend.

 

Huis met zonwerend en warmte isolerend glas

 

Veiligheidsbeglazing

Deze soort beglazing is zodanig ontworpen dat het op een veilige manier breekt. Tussen de twee glasbladen zit een speciale folie. Wanneer het glas breekt, blijven de scherven aan die folie kleven. Zo verloopt het opruimwerk een stuk veiliger. Bovendien is de folie die hier gebruikt wordt ook uv-bestendig. Dit type beglazing wordt standaard toegepast bij ramen die onder de 90 cm komen.

 

Geluidswerende beglazing

Woon je vlakbij een drukke weg of in een luidruchtige omgeving? Dan is geluidswerende beglazing een uitstekende oplossing. Wat de specifieke uitwerking betreft, zijn er hier verschillende opties. Zo is er een geluiddempende folie die tussen twee glaslagen wordt aangebracht of kies je voor glas met meerdere lagen. Het belangrijkste bij geluidswerende beglazing is tot welk niveau je graag wil gaan. Aarzel niet om ons hiervoor om raad te vragen.

 

hoek van Geluidswerende beglazingwarmte isolerende beglazing

Bij je glaskeuze kom je vaak verschillende keuzemogelijkheden tegen. Heb je vragen over de optie die het best bij jou past? Aarzel dan zeker niet om met ons contact op te nemen en dan helpen wij je graag verder.