Home > Blog > De toekomst van het bouwen is circulair
luiken

De toekomst van het bouwen is circulair

  • 16/11/2023

De bouwindustrie wordt soms met de vinger gewezen als één van de grote vervuilers met een stevige ecologische voetafdruk. Maar dat hoeft niet zo te zijn. De toekomst van het bouwen is circulair. Bouwen in een gesloten kringloop dus, waarbij zuinig wordt omgesprongen met grondstoffen en duurzame materialen worden gebruikt en hergebruikt, zonder verspilling van energie en zonder schadelijke emissies naar lucht, water en bodem. Vaak wordt gedacht dat enkel bio-ecologische materialen, zoals hout, passen in een circulaire bouweconomie, en wordt met een zorgelijke blik gekeken naar PVC en aluminium. En dat is onterecht.

PVC, kunststof als duurzame keuze

Timmerman bouwt mee aan een betere wereld door volop in te zetten op duurzaamheid en recyclage. Wist je dat PVC-ramen, rolluiken, deuren en poorten een levensduur van ongeveer 35 jaar hebben? Kiezen voor onze hightech, onderhoudsvriendelijke PVC-raam- of deurprofielen betekent dus niet alleen kiezen voor esthetiek en comfort, maar ook voor een groenere toekomst. Een lange gebruiksduur betekent namelijk dat er niet onnodig grondstoffen gebruikt worden en ook minder energie verspild wordt. PVC scoort dan ook meer dan behoorlijk op het vlak van duurzaamheid en milieu-impact.

Ga je renoveren en wil je ramen en deuren vervangen, weet dan dat jouw oude PVC-profielen, samen met de off-cuts van de productie, herwerkt worden tot een PVC-granulaat en zo opnieuw een waardevolle en hoogwaardige grondstof worden. PVC kan 100% gerecycleerd worden, bovendien kan zo’n cyclus van gebruik en recyclage wel zeven keer herhaald worden zonder noemenswaardig kwaliteitsverlies. Dat geeft één PVC-raam of deur dus eigenlijk een levensduur van meer dan 250 jaar. Zo kunnen niet minder dan vier generaties genieten van jouw duurzame keuze.

 

Aluminium: allround indrukwekkend

Aluminium doet het zelfs nog beter. Wereldwijd is de vraag naar gerecycleerd aluminium veel groter dan het aanbod. Niet minder dan 90 procent van alle aluminium in de bouwsector is gerecycleerd. 75% van alle aluminium dat ooit geproduceerd werd is nog steeds in gebruik! Aluminium verliest dan ook niks van zijn kwaliteiten en eigenschappen tijdens het recycleren, waardoor het oneindig hergebruikt kan worden.

Het omsmelten van het materiaal kost ook slechts 5% van de aanvankelijke hoeveelheid energie die wordt gebruikt om primair aluminium uit bauxiet te produceren. Het hergebruik van aluminium heeft dus een zeer kleine ecologische voetafdruk. Dit maakt aluminium tot een fantastisch bouwmateriaal. Niet alleen is het onderhoudsvriendelijk, UV en corrosiebestendig en heeft het een lange levensduur van meer dan 40 jaar, het is ook een duurzaam en innovatief materiaal dat gemakkelijk aanpasbaar is aan de noden en uitdagingen van de tijd.

Timmerman beschikt over een eigen recyclagepark met een uitgebreide materiaalscheiding. Daarbij worden glas, aluminium, PVC en rubber uitgesorteerd en voor recycling afgevoerd. Duurzaam en milieuvriendelijk ondernemen staan dan ook met stip op één bij onze ambities, en ook onze partners en producenten omarmen dezelfde waarden en visie.

Timmerman wil op die manier zijn bijdrage leveren aan het verkleinen van de impact van de bouwsector op de planeet.