Van het belang van isoleren moeten we wellicht niemand meer overtuigen. Maar wie gaat isoleren focust meestal op zijn dak, muren of vloer… en vergeet vaak dat ongeveer 15% van alle warmte verloren gaat langs de ramen en deuren. Wie zijn geld dus niet door ramen en deuren wil zien verdwijnen, neemt best ook even zijn schrijnwerk en beglazing onder de loep om te zien of deze nog wel voldoen aan de huidige isolatienormen en -verplichtingen. Ons wooncomfort en onze rust worden niet alleen bepaald door de thermische isolatie van de woning, maar ook door de akoestische isolatie die ervoor zorgt dat omgevingslawaai en geluidshinder onze levenskwaliteit niet verminderen.
Warmte-isolatie: investeren om te besparen
Kwalitatief schrijnwerk
Het warmteverlies langs een venster heeft niet alleen te maken met de beglazing. Het wordt ook bepaald door de isolerende eigenschappen van het schrijnwerk. Schrijnwerk dat beschadigd is, wordt dan ook het best vervangen. De mate waarin een raamprofiel isoleert wordt uitgedrukt in een U- waarde. De U-waarde geeft aan hoeveel warmte een bepaald materiaal per vierkante meter doorlaat (aantal Watt per m² bij een temperatuurverschil van 1 Kelvin). Hoe lager de U-waarde, hoe minder warmte er wordt doorgelaten en hoe beter het profiel isoleert. Hout en PVC hebben de laagste U-waarde en isoleren dus het best. Hout heeft wel het nadeel dat het duurder is, een kortere levensduur heeft en regelmatig onderhouden moet worden. PVC heeft dat niet en is hier dus de beste keuze. Aluminium had vroeger de naam een slechte isolator te zijn, denk maar aan de condens die vaak op eerste generatie aluminium profielen stond, maar dat behoort tot het verleden. Nieuwe technologieën hebben de isolatiewaarde van aluminium kozijnen flink verhoogd. Tegenwoordig hebben aluminium profielen net zoals PVC-profielen een aantal luchtkamers die koudebruggen voorkomen en zorgen voor een betere U-waarde. Veelal worden ze opgeschuimd met PU om de isolatie nog meer te verbeteren.
Is uw schrijnwerk nog in goede staat, stevig en winddicht, dan volstaat het vaak om het glas te vervangen door glas met een hogere U-waarde.
Beglazing met meer dan één plus
HR of hoogrendementsglas is de opvolger van het standaard dubbelglas. HR glas heeft een coating aan de binnenzijde van het glas. Dat metaallaagje laat het zonlicht door en weerkaatst tegelijk de warmtestraling, waardoor de binnentemperatuur van de woning op een aangenaam niveau blijft. Hoe effectiever dat metaallaagje, hoe beter het glas isoleert. Hoogrendementsglas bestaat in vele varianten. Algemeen kan je stellen dat hoe meer plussen er achter de HR staan, hoe beter (of lager) de U-waarde. HR+ glas heeft bijvoorbeeld een coating en een edelgas (meestal argon) in de spouw tussen de glasplaten wat zorgt voor een betere isolatie. HR++ glas heeft datzelfde gaslaagje én een verbeterde coating. En HR+++ glas (U-waarde tot 0,5 W/m2k) bestaat niet uit twee maar drie glaslagen met tussen de spouw telkens een edelgas en aan de binnenzijde van de buitenste glasplaten een verbeterde coating. Wil je de beste isolatiewaarde, dan is HR+++ glas zonder twijfel de beste keuze. Omdat dit glas dikker en zwaarder is dan andere soorten beglazing is het wel minder geschikt voor renovaties in bestaande kozijnen.
Hou de decibels onder controle met akoestisch glas
We hechten steeds meer belang aan de akoestisch isolatie van onze woon- en werkomgeving, en dat is niet zonder reden. Iedereen die dicht bij een drukke weg, school, overweg of luchthaven woont, in een landschapskantoor werkt of gewoon luidruchtige buren heeft, ervaart dagelijks welke negatieve gevolgen geluidshinder kan hebben op onze leer- en werkprestaties en hoe het zelfs nefast kan zijn voor de gezondheid. Omgevingslawaai heeft een bewezen impact op de psychische en lichamelijke gezondheid en kan zelfs leiden tot stress, slaapstoornissen en hart- en vaatziekten. Gelukkig bestaan er oplossingen om ongewenste decibels te weren. Akoestisch glas is glas met een onzichtbare PVB-folie (Polyvinylbutyral) tussen de twee glasplaten. Hierdoor worden geluidsgolven geabsorbeerd, en kunnen externe geluiden niet of veel minder binnendringen. De RW-index geeft aan hoeveel decibels het glas kan reduceren. Hoe lager de RW-waarde, hoe minder geluid het glas doorlaat. Modern geluidswerend dubbelglas kan een RW-index bereiken van wel 50dB, wat overeenkomt met het geluid van een langsrijdende auto of een gesprek op normaal volume.
Bij Timmerman bent u aan het juiste adres voor advies bij de keuze van thermisch of akoestisch isolerend glas voor bestaand of nieuw schrijnwerk. Onze experts zijn op de hoogte van de laatste renovatieverplichtingen en de geldende isolatienormen. Afhankelijk van uw situatie en project geven we raad over de beste isolatie-oplossingen en eventuele premies die daarvoor aangevraagd kunnen worden. Contacteer ons hier.