Home > Blog > 3 fabels over aluminium doorprikt
luiken

3 fabels over aluminium doorprikt

  • 25/04/2024

Bij Timmerman zijn we ervan overtuigd dat aluminium een uitstekend materiaal is voor buitenschrijnwerk, om verschillende redenen. Helaas gaan er heel wat foute verhalen rond over deze metaalsoort. Met de kennis die we de voorbije decennia bij Timmerman hebben opgebouwd, zijn deze fabels evenwel makkelijk te doorprikken.

1. Aluminium is niet duurzaam en niet recycleerbaar

Dit is ongetwijfeld een van de grootste misvattingen over aluminium. Aluminium is net wel duurzaam. Deze metaalsoort gaat eerst en vooral heel lang mee, dankzij onder meer het stevige karakter ervan. Zo bedraagt de levenscyclus van aluminium ramen en deuren gemiddeld meer dan 40 jaar.

Aan het einde van de levensloop wordt het overgrote deel van aluminium gerecycleerd. Daardoor ‘verdwijnt’ aluminium dus amper, en krijgt het op het einde van de levenscyclus bijna altijd een ander gebruik. Bovendien is er bij de recyclage weinig energie nodig. De secundaire productie van aluminium verbruikt maar liefst 95% minder energie dan de primaire productie. Kiezen voor aluminium als materiaal voor jouw ramen is dus net wel een goed idee.

2. Aluminium ramen veroorzaken veel condensvorming

Bij een lage buitentemperatuur kunnen we te maken krijgen met condensvorming aan de binnenkant van onze ramen, vooral ’s ochtends en ’s avonds. Vroeger was het inderdaad zo dat dit vaker voorkwam bij aluminium ramen. Maar dat is anno 2024 niet meer het geval. De lage condensvorming is juist een van de redenen waarom aluminium de laatste jaren aan populariteit gewonnen heeft.

Bovendien is het zo dat condensatie op je ramen niet altijd iets met de kwaliteit van je glas of raamkozijnen te maken heeft. De oorzaak hoef je soms niet zo ver te zoeken. Condens aan de binnenkant van je woning komt eerder doordat de luchtvochtigheid te hoog is. Dat los je simpelweg op door je woning genoeg te verluchten en beter te isoleren.

3. Aluminium ramen en deuren zijn altijd strak

Een andere misvatting is dat de keuze voor aluminium ramen slechts een beperkt aantal mogelijkheden biedt op vlak van design. Bij Timmerman bewijzen we graag het tegendeel. Neem nu onze Classic Line ramen. Deze karaktervolle, landelijke aluminium ramen passen perfect in een meer rustieke of cottage bouwstijl. Een ander voorbeeld is de Steellook. Met deze ramen verenigen we de hedendaagse eisen voor buitenschrijnwerk met de look van klassieke stalen.

Met aluminium als metaalsoort heb je ook tal van mogelijkheden om je woning een moderne look te geven. Dit sterke en lichte materiaal leent zich tot bijzonder mooie constructies. Indien je bijvoorbeeld wilt opteren voor een gebogen raam, ga dan voor aluminium. De stevige aluminium raamprofielen van Timmerman laten je toe om je woning een moderne en elegante uitstraling te geven en zijn uiterst geschikt voor grote glaspartijen.

Bij Timmerman zijn we ervan overtuigd dat je met aluminium ramen juist wel kiest voor duurzaamheid, je amper condensvorming hebt, en dat het materiaal je heel wat mogelijkheden biedt op vlak van design. Contacteer ons voor meer informatie over alu ramen en deuren.