Home > Blog > Anodiseren, poedercoaten en structuurlak: een woordje uitleg
luiken

Anodiseren, poedercoaten en structuurlak: een woordje uitleg

  • 7/05/2024

Om je buitenschrijnwerk te beschermen en kleur te geven, zijn er tal van opties voorhanden. Kies je voor aluminium als materiaal voor jouw ramen en deuren, dan kunnen daarbij verschillende coatingtechnieken worden toegepast. Hiermee maak je het metaal meer slijtvast, krijgt het een elektrische isolatie én wordt het nog beter beschermd tegen corrosie.

De termen anodiseren, poederlakken en structuurlak klinken je misschien bekend in de oren. Misschien ben je deze termen wel al eens tegenkomen op onze website. Maar wat betekenen deze termen precies? Weet jij wat er bijvoorbeeld bedoeld wordt met ‘het anodiseren van aluminium?’ We leggen het even uit, en lichten daarbij ook telkens een aantal voordelen toe van het besproken type coating.

Anodiseren

Laat ons beginnen bij anodiseren. Anodiseren is een veelgebruikte behandelmethode voor aluminium. Het is een elektrochemisch proces waarbij metalen zoals aluminium worden voorzien van een oxidelaag. Deze oxidelaag is hard, duurzaam, poreus, corrosiebestendig en slijtvast.

De belangrijkste reden waarom we aluminium anodiseren is om corrosievorming tegen te gaan, en om zo het materiaal te beschermen. Bij het anodiseren ontstaat namelijk een harde, slijtvaste laag, die het onderliggende aluminium goed beschermt. Daardoor verbetert ook de weerstand van aluminium tegen agressieve stoffen. Dit is dan ook positief voor de duurzaamheid van het materiaal. Anodisatie zorgt dus uiteindelijk voor een langere levensduur van je eindproduct, en vergt uiteindelijk ook minder onderhoud.

Naast de bescherming die de oxidelaag met zich meebrengt, mogen we ook de decoratieve (meer)waarde van geanodiseerd aluminium niet vergeten. Aluminium krijgt een mooi, mat uitzicht na anodisatie. En wat betreft de kleurmogelijkheden: anodiseren maakt het mogelijk om het aluminium diverse kleuren mee te geven.

Poederlakken

Om aluminium in de gewenste kleur te krijgen, is ook poederlakken of poedercoating een mogelijkheid. De laag die door dit elektrostatisch verfproces wordt gevormd is krasvast, stootvast en slijtvast, ideaal dus voor jouw aluminium buitenschrijnwerk.

De voordelen van poedercoating zijn talrijk. Eerst en vooral wordt via deze techniek een beschermende laag over het materiaal gevormd, waardoor het aluminium beter beschermd is tegen invloeden van zouten of chemische stoffen. In omstandigheden waar het aluminium veel te verduren krijgt van de omgeving, is poedercoating dan ook ideaal.

Een bijkomend voordeel is dat poedercoaten zeer milieuvriendelijk is. Bij het lakproces komen er zo goed als geen oplosmiddelen en geen schadelijke chemicaliën vrij. In tegenstelling tot werken met traditionele verven, of met technieken zoals natlakken, is poedercoaten dus een zeer milieuvriendelijk alternatief.

Structuurlak

Een van de nieuw(st)e trends in lakwerk is structuurlak. Structuurlak is een matte, korrelige afwerking en is onder meer krasbestendig en onderhoudsvriendelijk. Laat het ons een stijlvolle, matte afwerking noemen. Bij Timmerman worden onze Steellook deuren bijvoorbeeld meestal in een zwarte structuurlak afgewerkt.

Aangezien/Doordat structuurlak uitstekend bestand is tegen krassen en slijtage, is dit een zeer duurzame laksoort. Een bijkomend voordeel is dat beschadigingen eenvoudig te herstellen zijn. Indien je aluminium buitenschrijnwerk beschadigd zou geraken, kan je eenvoudigweg met een lakstift de aangebrachte beschadigingen herstellen. Daarnaast is structuurlak ook waterbestendig.

In principe valt structuurlak te vergelijken met poederlak. Het voornaamste verschil is dat bij structuurlak een lichte korrel te zien én te voelen valt.  Structuurlak heeft een iets ruwere structuur dan andere laksoorten. Belangrijk wel om te vermelden is dat dit type afwerking vaak meer kost dan andere laksoorten. Maar de prijs-kwaliteitverhouding blijft uitstekend.