Home > Blog > Met aluminium kies je voor duurzaamheid
luiken

Met aluminium kies je voor duurzaamheid

  • 4/07/2023

Bij Timmerman gebruiken we al tientallen jaren aluminium voor de productie van ramen en deuren, want dit materiaal heeft alleen maar voordelen te bieden.
Zo is aluminium bijvoorbeeld een sterk en licht materiaal en leent het zich tot bijzonder mooie constructies. Daarnaast is vooral ook het duurzame karakter van aluminium een bijzondere troef, dankzij onder meer de lange levensduur van dit materiaal en de hoge mate van recycleerbaarheid.

Wil jij investeren in een duurzame en stevige constructie, dan is het zeker en vast de moeite waard om aluminium te overwegen. Bij Timmerman zijn we ervan overtuigd dat aluminium een uiterst duurzame oplossing is als materiaal voor de ramen en deuren van je dromen. We ondernemen zo veel mogelijk ecologisch verantwoord, en daarbij is aluminium het groene metaal bij uitstek. Maar hoe zit dat nu juist? Waarom is aluminium zo duurzaam?

Lange levensduur

Aluminium gaat tientallen jaren mee. De levenscyclus van aluminium deuren en ramen bedraagt gemiddeld meer dan 40 jaar, en gaat vaak zelfs tot 60 jaar mee. Dit maakt het materiaal een zeer duurzame metaalsoort. Aan het einde van de levensloop wordt het overgrote deel van aluminium gerecycleerd. Aluminium ‘verdwijnt’ dus amper, en krijgt op het einde van de levenscyclus bijna altijd een ander gebruik.

Volledig recycleerbaar

De grootste troef van aluminium is die hoge mate van recycleerbaarheid. Aluminium raamkozijnen bijvoorbeeld zijn 100 % recycleerbaar. Wanneer je raamprofielen aan vervanging toe zijn, kunnen we het materiaal perfect hergebruiken. Dit zonder dat er iets van de kwaliteit verloren gaat. Met andere woorden: gerecycled aluminium heeft dezelfde kwaliteit als nieuw aluminium.

Bovendien is er bij die recyclage heel weinig energie nodig. De secundaire productie van aluminium verbruikt maar liefst 95% minder energie dan de primaire productie. Daardoor worden bijhorende emissies, waaronder broeikasgassen, vermeden. De hoge mate van recycleerbaarheid komt dus zowel de huidige als de toekomstige generaties ten goede, doordat energie en andere natuurlijke hulpbronnen worden gespaard.

Onderhoudsarm

Naast het feit dat aluminium voor honderd procent recycleerbaar is en het materiaal heel lang mee gaat, is aluminium ook onderhoudsarm. Het vereist veel minder onderhoud dan vele andere materialen. Zo hebben vocht en UV-stralen bijvoorbeeld geen negatieve impact op deze metaalsoort. Dit sterke materiaal is bestand tegen alle weersomstandigheden. Aluminium rot of roest niet, barst niet en ongedierte is niet geïnteresseerd in dit materiaal. Ook daarom moeten aluminium ramen veel minder snel vervangen worden.

Bij Timmerman dragen we duurzaamheid telkens opnieuw in het vaandel. We werken mee aan een betere wereld door duurzaamheid op de agenda te plaatsen. Dankzij het gebruik van aluminium wordt onze milieu-impact sterk ingeperkt. Met aluminium kiezen wij, en hopelijk ook jij, ecologisch verantwoord. Bij Timmerman beschikken we bovendien over een eigen recyclagepark met een uitgebreide materiaalscheiding. Daarnaast werken we ook samen met duurzame partners.
Zo zetten wij ons ook in de praktijk in voor een duurzame samenleving.