Home > Blog > Kies de beglazing die het best bij je woning past
luiken

Kies de beglazing die het best bij je woning past

  • 9/05/2023

Glas is een bepalende factor bij het energiezuinig maken van je woning. De eisen die de dag van vandaag door de overheid worden opgelegd in verband met het zogenaamde E-peil, zorgen ervoor dat je best volledig de energiezuinige kaart trekt. Wil je je huis isoleren, maar weet je niet welk glastype het best bij je woning past? Geen paniek.

Bij Timmerman hebben we verschillende glassoorten voorhanden. Zo kan je bijvoorbeeld heel wat besparen met hoogrendementsglas, dat de isolatie van je woning ten goede komt. Maar niet alleen op vlak van isolatie, ook op gebied van geluidswering, zonnewering enzovoort zijn er tal van mogelijkheden. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende types beglazingen.

Warmte-isolerende beglazingen of ‘hoogrendementsglas’

Met een warmte-isolerende beglazing beperk je maximaal het warmteverlies naar buiten. In de winter blijft het dus lekker warm binnen. Een onzichtbare laag metaaloxide wordt op het glas aangebracht waardoor de koude gereflecteerd wordt. Dit in combinatie met een argon gasvulling zorgt voor een goed isolerende hoogrendementsbeglazing.
De isolatiewaarde van glas wordt uitgedrukt in Ug-waarde; hoe lager deze waarde hoe beter.
Het meest courante hoogrendementsglas heeft een Ug-waarde van 1,0 W/m².K.
Dit type beglazing isoleert tot drie keer beter dan gewoon dubbel glas, en tot vijf keer beter dan enkel glas. Warmte-isolerend glas heeft daardoor een directe impact op de energiezuinigheid van je woning. Je woning is zo meteen ook een stuk milieuvriendelijker.

Veiligheidsbeglazing

Vind je het belangrijk om de veiligheid van je woning te verhogen, kies dan voor een veiligheidsbeglazing. Dit type glas is zo opgebouwd dat er een speciale PVB-folie tussen de twee glasbladen zit. Bij glasbreuk blijven de meeste scherven aan de PVB-folie hangen (en de beglazing blijft op zijn plaats). Daarmee kunnen verwondingen voorkomen worden, alsook het doorvallen van personen. Naast dit veiligheidsaspect is dit type glas ook zeer inbraakveilig.

Zonwerende beglazing

Krijg je op hete dagen snel oververhitting binnen in je woning? En heb je moeite om die overvloedige zonnewarmte buiten te houden? Ook daar hebben we een oplossing voor! Bij zonwerende beglazing wordt een quasi transparante coating op het glas aangebracht, waardoor de zonnestralen worden tegengehouden, terwijl er nog steeds veel licht door komt. De bedoeling van deze beglazing is dus om zo veel mogelijk warmte van de zon tegen te houden, zodat jouw woning niet oververhit geraakt.

 

De  zontoetredingsfactor, of hoeveel % van de zonnewarmte via je glas naar binnen komt, wordt uitgedrukt in g-waarde of ZTA. Hoe lager deze waarde, hoe meer de zonnewarmte buitengehouden wordt.

Geluidswerende beglazing

Geluidsoverlast is een belangrijke stressfactor in ons dagelijks leven. Heb jij ook last van storende omgevingsgeluiden, of woon je in de buurt van een drukke baan of bij een vliegveld? Om dit ongemak tegen te gaan, is er geluidswerende beglazing. Deze beglazing zorgt voor een flinke demping van lawaai en bevordert zo je leefcomfort. Als je de geluidsisolatie verbetert met 10db resulteert dit ongeveer in een halvering van het geluid. Bij Timmerman beschikken we over een uitgebreid gamma geluidsisolerend glas, i.f.v. jouw eisen en de soorten geluidsbronnen.

Meer informatie over de verschillende soorten beglazingen.