Home > Blog > Wat vertellen Ug-, Uf- en Uw-waarden over de energie-efficiëntie van je ramen?
luiken

Wat vertellen Ug-, Uf- en Uw-waarden over de energie-efficiëntie van je ramen?

  • 17/11/2022

Investeren in energie-efficiënte ramen wordt steeds belangrijker. Zowel voor je portemonnee als voor de natuur. Start je met de zoektocht naar nieuwe ramen, dan zullen de termen Ug, Uf en Uw je om de oren vliegen. Maar wat betekenen ze concreet?

 

Hoe verdwijnt warmte langs je ramen?

Warmte gaat op drie manieren langs je raam verloren: langs het glas, via het raamprofiel en door de afstandhouders die je dubbel of driedubbel glas samenhouden.
Energiezuinige ramen zorgen ervoor dat het warmteverlies minimaal is. Om dat in concrete cijfers uit te drukken, berekenen we de U-waarden. Zo ben je op de hoogte van de isolatiewaarde en kan je eenvoudig verschillende ramen met elkaar vergelijken.

 

Ug, Uf en Uw in mensentaal

Een raam dat goed isoleert, heeft een lage U-waarde. Deze waarde kan opgesplitst worden in de Ug- en Uf-waarde.

  • De Ug-waarde toont aan hoeveel warmte er via het glas verloren gaat. Volgens de meest recente EPB-regelgeving mag dit cijfer maximum 1.1 W/m² zijn.
  • De Uf-waarde is de isolatiegraad van het raamprofiel. Gemiddeld ligt deze waarde tussen 1.0 en 1.4 W/m².K.
  • De totale Uw-waarde houdt naast het glas en het raamprofiel ook rekening met de afstandhouders. Zo krijg je de totale isolatiewaarde van je raam. Volgens de EPB-eisen voor een BEN-woning mag de Uw-waarde niet meer dan 1,5 W/m² bedragen.

Wat moet jij als consument weten?

Overweeg je om nieuwe ramen te plaasten? Vergelijk de U-waarden en onthoud: hoe lager deze waarde, hoe beter het raam isoleert en hoe minder warmte er dus verloren gaat.

Advies nodig? Ons team staat voor je klaar. Neem gerust contact met ons op via de website.