Home > Blog > Wegwijs in de energie- en renovatiepremies
luiken

Wegwijs in de energie- en renovatiepremies

  • 17/11/2022

Zijn je ramen dringend aan vervanging toe? Of staat een investering in energie-efficiënte deuren binnenkort op de planning? Gelukkig kan je rekenen op financiële steun van de overheid als jij je woning energiezuiniger maakt. Timmerman legt je uit op welke premies je recht hebt en hoe je die moet aanvragen.

Waarom investeren in energie-efficiënte ramen en deuren?

geld uitsparen goed voor de planeetKiezen voor energiebesparende ramen en deuren is goed voor je portemonnee én voor de natuur. Of je nu verwarmt op elektriciteit, mazout of gas, je bespaart respectievelijk ongeveer 1.503 euro, 549 euro en 441 euro. Mooi meegenomen in een periode waarin de energieprijzen de pan uit swingen.

Ook de natuur wint. Warmteverlies via ramen en deuren zorgt voor bijna evenveel CO²-uitstoot als de luchtvaartsector. Als alle woningen tegen 2050 energie-efficiënte ramen en deuren hebben, kunnen we de uitstoot met zo’n 37% laten dalen.

Nieuwe, energiezuinige ramen zijn een langetermijninvestering. Bovendien kan je in Vlaanderen beroep doen op een energiepremie om deze investering dragelijker te maken.

 

Welke premies zijn er?

Renovatiepremies, energiepremies, verbouwpremies, noem maar op. Het is niet altijd eenvoudig om door de bomen het bos te zien. Geen idee welke tegemoetkoming je kan aanvragen bij de Vlaamse Overheid voor de vervanging van jouw ramen en deuren? Wij verduidelijken het even.

Sinds 1 oktober 2022 worden de vroegere Vlaamse energie- en renovatiepremies gebundeld. Er is nu één online loket om je aanvraag in te dienen: Mijn VerbouwPremie. Iedereen in Vlaanderen die investeert in energiebesparing of het toekomstgericht verwarmen van een woning kan terecht op één platform.

Ook voor het installeren van je energie-efficiënte ramen en deuren dien je een aanvraag in op het gloednieuwe platform van de overheid. Zij gaan voor jou na of je recht hebt op een tegemoetkoming en hoeveel deze bedraagt. Hoe lager je gezinsinkomen, hoe hoger de premie.

Andere financiële steun

Zit je in de laagste of middelste inkomensgroep van Mijn VerbouwPremie? Dan kan je vanaf 1 juli 2022 ook een beroep doen op een Mijn VerbouwLening tot 60.000 euro. Zo wordt jouw investering in een betere woningkwaliteit en een betere energieprestatie een stuk lichter.

Heb je vragen? Of ben je op zoek naar advies op maat voor de plaatsing van jouw ramen of deuren? Neem contact met ons op via de website of maak een afspraak om onze toonzaal te bezoeken.