Home > Blog > U-waarden, Wat betekenen dat eigenlijk?
luiken

U-waarden, Wat betekenen dat eigenlijk?

  • 15/02/2021

Wanneer je een huis koopt, verkoopt of bouwt is het EPC-verslag erg belangrijk aangezien het toont hoe energiezuinig een woning is. Hoe lager je EPC-score, hoe beter. Ook de verschillende U-waarden van je buitenschrijnwerk hebben een invloed op de EPC-score van je huis. Maar wat betekenen ze precies? Wij leggen het graag aan je uit.

Uf-waarde

 De Uf-waarde slaat enkel op de isolatiewaarde van je profielen (dus zonder glas of panelen), de “f” staat dan ook voor frame. Deze waarde drukt uit hoeveel warmte er verloren gaat via je raamprofielen. Over het algemeen scoren PVC-profielen voor deze waarde beter dan aluminium of hout.

Ug-waarde

Deze waarde slaat op de isolatiewaarde van het glas alleen, niet in een profiel of deur geplaatst. Net zoals de Uf-waarde wordt de Ug-waarde uitgedrukt in W/m²K. Deze eenheid geeft weer hoeveel Watt (W) per vierkante meter (m²) verloren bij 1 graad temperatuurverschil Kelvin (K). Hoe lager deze waarde, hoe beter dus. Volgens de Vlaamse EPB-eisen mag de Ug-waarde niet meer bedragen dan 1,1 W/m²K.

 

Moeder en kind door het raam aan het kijken met U-waarde: Ug

Uw-waarde

Je raadt het al, de Uw-waarde geeft ten slotte aan hoeveel warmte er verloren gaat door het volledige raam. Bij de Uw-waarde spelen de Uf- en de Ug-waarde een rol alsook de afstandshouders (wat de glasbladen van elkaar scheidt). Het eindresultaat wordt ook uitdrukt in een score in W/m²K die volgens de EPB-eisen voor een BEN-woning niet meer dan 1,5 mag bedragen.

 

Bij Timmerman vind je gegarandeerd combinaties waarmee je vlot onder de huidige maximumdrempel blijft van 1,5 W/m²K voor de Uw-Waarde. Contacteer ons snel voor een afspraak en ontdek hoe wij je kunnen helpen in je zoektocht naar het beste energiezuinige buitenschrijnwerk.